Постижения

Нашите постижения

Първо място и сълзи на признание получиха учениците от XII Б клас на СУ „Христо Ботев“ гр. Карнобат

Грамотата за първо място за забележително изпълнен проект в трета възрастова група е подписана от Министъра на  здравеопазването на Република България и партньорите в рамките на инициативата за борба с хронични болести: Министерство на младежта и спорта,  Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите, офиса на Световната здравна организация за България и Български младежки Червен кръст.

post.1

Нашите постижения

В Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“ участват 60 училища от цялата страна, предимно от специализирани гимназии. Конкурсът има за цел да подкрепи здравословния начин на живот сред младото поколение.


Математическата паралелка с преподаватели Мария Янева по Биология и здравно образование и Яни Георгиев по Информационни технологии подкрепят класа в идеята да участват и да разработят приложение за хората, страдащи от коварната болест захарен диабет. Близо година всички те проучват в детайли капана на инсулинозависимите пациенти  по цял свят. Търсят съдействие и от лекар и от друг IT специалист:  д – р Т. Чилева и Л. Куртев. Учениците  разбират, че болните от диабет могат да контролират нивата на глюкоза не чрез мъчително изключване на определени храни от менюто си, а чрез точно контролиране на една въглехидратна порция. И търсят начин да направят сериозното си приложение лесно за използване.

Разбирайки за разработката на дванадесетокласниците  се свърза с тях Стела Динева – майка на дете с диабет. Заедно обсъждат затрудненията и страховете, през които преминава всеки пленник на диабета. В проекта майката и хиляди хора и във фейсбук групите, пострадали от това заболяване виждат шанс за нов живот. В ежедневието им, изпълнено с кантари, лишения, страх от диабетна кома,  последващи болести като Хашимото, ослепяване, ампутиране на крайници, хемодиализа и мн. други сега има НАДЕЖДА. Надежда, че могат да овладеят болестта и да се чувстват като другите. Освен тялото диабетът променя и психиката им и те с болка споделят, че дори само мисълта за него може да разболее човек. 

Понякога волята не им достига, защото обществото не е готово да се съобразява с промененото им ежедневие, зависещо от брой хранения, хлебни единици и рискът да не се справят навреме с нуждите си. Това откритие носи ВЯРА, че не са дискриминирани и някой им протяга ръка, за да не са сами в тази жестока невидима битка за здравето. Отговорността е голяма, но залогът за успех е още по-голям – нормален живот. Ученици и учители не правят компромис с усилията и времето си, защото усещат колко е важно да върнат радостта в живота на хора, които се превръщат в инвалиди, само защото нямат достатъчно информация и умения как да контролират храната. Или защото откъслечните начини за пресмятане на хлебни единици  не дават пълна яснота. Едно малко дете не би могло само да пресметне сложните формули как и кога трябва да се храни. А незнанието е равносилно на….убийство.

Въглехидратите най – много повишават кръвната захар и  младежите залагат  стойността на  една въглехидратна  порция /една хлебна единица/, която е равна  на 12 въглехидрата да бъде изчислявана от формула в изработеното приложение, която изброява количеството хлебни единици  в  храната. После калкулаторът пресмята чрез сложно зададена формула колко грама от продукта според индивидуалните нужди трябва да приеме болният от диабет. Така пациентите вече могат да се хранят с всичко, като следят  количеството от пожеланата храна.

Учениците тестват изобретението си в хранителния маркет „Гиги“, като обясняват на гражданите, как да  го използват. Много хора го изпробват, пазарувайки храни, като вкарват данни на избраната храна в таблета и то калкулира специфичните им потребности. И ако поредният STEAM  проект на училището е удобство за всички хора в обществото и у дома, то за болните от диабет е от жизненоважно значение.

Участието в Националния конкурс не е водещото, а промяната, защото класът партниращ с учителите си се впуска в хуманната мисия да помогне на диабетиците да се адаптират и да не  бъдат различни. Изпълнени с ЛЮБОВ момчетата и момичетата не един път трансформират изобретението, за да могат да подчинят своеволията на болестта. Къртовският им труд е увенчан с успех. Програмата може да е незаменим асистент дори и на най-невръстните. Помощта на приложението без аналог като компактна система и функции е огромна крачка, повеждаща съдбите на безброй семейства от огорчение към възможности. Георги Иванов изразява мнението на целия клас и  разказва за това колко единни в работата са били всички. И как никой не е гледал на това предизвикателство като атракция, а като на борба срещу несправедливата природа. Намирането на точната граница в храната за всеки човек е връзката, която денонощно събира екипа, защото мислите им са как да бъдат полезни. В сплотеността им няма повече или по-малко. Всеки зависи от всекиго. Годините на обучение, в които учители и ученици са партньори,  са причина не само младежите да искат да продължат образованието си в IT специалностите, но и да уважават живота  на всички хора в едно общество. А степента им на хуманност се измерва със съпричастността в сърцата им  и способността да дават най-доброто от себе си. Начинът, по който мислят, учат и преоткриват живота е като магнит за доброто и сполуката, за преодоляването на безнадеждни ситуации. И в разрез с мита, че най-важното не се научава в училище, тези ученици показват зрелост, доверие и спокойствие, че в критични моменти можем да разчитаме на тях. Защото, в крайна сметка, как решаваме проблемите – това са идеите, в които сме повярвали.