НАЧАЛО | ПАТРОН | ИСТОРИЯ | НАСТОЯЩЕ | ПАРАЛЕЛКИ | УЧЕБНИЦИ | ПРОГРАМА | СЪБИТИЯ | ПАРЛАМЕНТ | ТАЛАНТИ | ГАЛЕРИЯ | КОНТАКТИ

 

 
На заключителна пресконференция на 8 септември СОУ "Христо Ботев" отчете постигнатите резултати и целите на проект BG051PO001-4.1.05-0135 "Различни, но заедно" по схема за безвъзмездна помощ: BG051PO001-4.1.05 "Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Проектът, който се реализира на територията на училището даде възможност на много ученици от различни етнически групи да развият своите индивидуални заложби. Целта на проектното предложение е разширяване и обогатяване на извънкласните дейности в СОУ "Христо Ботев", като се създават условия за интегриране на децата в неравностойно социално положение - ученици от етническите малцинства и тези със специални образователни потребности. Социализацията и интеграцията на децата от различни етнически малцинства се осъществи чрез успешното реализиране на следните дейности: Сформиране на екип, Публичност и информация, Лятно училище - 2014, Извънкласни форми в начален етап на образование, Извънкласни форми в прогимназиален етап на образование, Извънкласни форми в гимназиален етап на образование, Лятно училище - 2013. В групите се включиха 303 деца и ученици в 9 извънкласни форми в начален етап, 4 в прогимназиален, 3 в гимназиален етап и 2 групи за летни занимания. Общата стойност на проекта е 123 185,67 лева. Проектът стартира на 09.04.2013 година и продължи 17 месеца.
 
 
В СОУ "Христо Ботев" стартира Дейност 3
"Лятно училище - 2014"
От 02.06.2014 стартира Дейност 3 по Проект BG051PO001- 4.1.05-0135 "Различни, но заедно" на СОУ "Христо Ботев" - град Карнобат. Със средства от Европейския социален фонд в " Лятно училище - 2014" се създаде група от 30 деца в предучилищна възраст, изписани от детските градини. Целта на проекта е организиране на свободното им време, в отсъствието на техните родители, чрез осигуряване на полудневни занимания през лятната ваканция. В "Лятно училище - 2014" се осигурява обучение чрез различни занимателни, творчески и опознавателни игри в модулите: "Спорт и забавление", "Да навлезем в науката с игри", АРТ ателие и "Детето в света на изкуството".
Тези дейности ще подобрят комуникативността между децата от различните етнически групи в непознатата училищна среда, ще подпомогнат развитието на заложбите и постепенната адаптация в училищна среда, ще доведат до социализирането и повишаването на мотивацията на бъдещите ученици за посещаването на училището през есента.
Дейността се реализира от водещата организация СОУ "Христо Ботев" с ръководители от педагогическия персонал. Периодът на изпълнение съгласно план - графика на дейностите е 01.06.2014 - 31.08.2014 година. И ако Дейност 3 стартира, в повечето проектни групи заниманията приключиха. С извеждане на учениците завърши работата в СИП-овете от Дейност 4 "Извънкласни форми в начален етап на образование" и Дейност 5 "Извънкласни форми в прогимназиален етап на образование" по Проект BG051PO001- 4.1.05-0135 "Различни, но заедно" на СОУ "Христо Ботев" - град Карнобат.
Със средства от Европейския социален фонд 106 ученици от начален етап бяха включени в Зелено училище в курорта Боровец, а за по-големите 52 ученици от СИП-овете: "Ако с мен играеш, можеш много да узнаеш", "Аз - фотографът", "С интерактивни игри да научим английски език", "Искам да успея" и "Млад еколог" бе организирана екскурзия по маршрут Карнобат - Казанлък - Карлово - Сопот - Копривщица - Троян - Трявна - Карнобат.
 
ВГ “Детски свят” - джуниър от СОУ „Христо Ботев” с второ място в Международен конкурс
 Международен конкурс за изкуства „Радост на брега” – 2014 г. се проведе за осми път тази година. В него се изявяват талантите в областта на музикалното, танцовото, изобразителното, сценичното и литературното изкуство. В дните от 20 до 22 юни в Созопол, Ахелой и Несебър се събраха изпълнители от 7 държави: България, Молдова, Украйна, Русия, Унгария, Словакия и Грузия. Сред тях бяха и малките ботевски изпълнители от ВГ „Детски свят” – джуниър със своя ръководител г-жа Елена Желева. Те участваха с две песни: „Шарен карнавал” - музика С. Диомов, аранжимент Р. Карагьозов, текст И. Ненков и авторската песен „Математическо ретро” по текст на г-жа Елена Желева. Второто място за изпълнението на децата от СОУ „Христо Ботев”, гр. Карнобат бе присъдено от компетентно жури в състав: Златка Бобева -български художник и ръководител на школа по батик, Хайгашот Агасян – изтъкнат български композитор, Росен Богданов - хореограф, Светла Караджова – вокален педагог в СУ „Климент Охридски”, Красимира Богданова – музикален педагог, Йордан Станимиров – хореограф, прима балетист на ансамбъл „Филип Кутев” и др. В три поредни дни салонът на НЧ „Светлина -1934” гр.Ахелой се превърна в най-пъстрото, най-звучното и най-озареното от талантливите изпълнения на децата място по нашето черноморско крайбрежие.
 
Танцьори от СОУ „Христо Ботев“ участваха в международен конкурс
 За втора поредна година ДФТС „Пъстрина“ участва в международния конкурс на изкуствата „Радост на брега“. На 14 юни ботевските възпитаници се включиха в конкурсната програма на фестивалната сцена в Созопол. С много настроение и желание малките танцьори изпълниха Дайчово и Джиновско хоро. Програмата им очарова публиката и журито,което заслужено им присъди втора награда в раздел „Народни танци“. Така танцьорите подобриха миналогодишния си успех от конкурса, когато бяха класирани на трето място. Амбицията е следващото лято децата да се поздравят с голямата награда в този престижен международен форум. В ДФТС „Пъстрина“ участват 14 момичета и момчета от 3-ти и 4-ти клас, под ръководството на Адриана Койчева. Въпреки, че е само на две години съставът вече има награди от различни конкурси.
 
Екскурзия и Зелено училище за учениците от СОУ "Христо Ботев", включени през учебната 2013/2014 в СИП-ове по европейски проект  
С извеждане на учениците завърши работата в групите от Дейност 4 "Извънкласни форми в начален етап на образование" и Дейност 5 "Извънкласни форми в прогимназиален етап на образование" по Проект BG051PO001- 4.1.05-0135 "Различни, но заедно" на СОУ "Христо Ботев" - град Карнобат. Със средства от Европейския социален фонд 106 ученици от начален етап бяха включени в Зелено училище в курорта Боровец. В продължение на една седмица децата не само отдъхваха и се забавляваха, но и организираха заключителни занятия, на които показаха наученото в часовете по СИП. За по-големите ученици бе организирана екскурзия по маршрут Карнобат - Казанлък - Карлово - Сопот - Копривщица - Троян - Трявна - Карнобат, в която се включиха 52 ученици от СИП-овете: "Ако с мен играеш, можеш много да узнаеш", "Аз - фотографът", "С интерактивни игри да научим английски език", "Искам да успея" и "Млад еколог". Децата и техните ръководители посетиха родната къща на Тодор Каблешков, домовете на Георги Бенковски, Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Ослековата, Павликянската и Вакарелската къща, които са на повече от три века. Освен възрожденските къщи, екскурзиантите успяха да видят и други забележителности в Копривщица - църквите "Успение Богородично" и "Св. Никола", училището "Кирил и Методий" от 1837, Калъчевият мост, "Мавзолеят-костница", паметниците на Тодор Каблешков и Бенковски. Също толкова интересни и богати откъм забележителности бяха и другите посетени градове - Троян, Трявна, Сопот, Карлово и Казанлък. И тук учениците демонстрираха наученото, особено младите фотографи, които запечатаха в обектива запомнящи се моменти от тази екскурзия.  
 
Международен етнофестивал  
В началото на месец юни учениците от СИП "Музикално изкуство" с ръководител г-жа Елена Желева участваха в Международен етнофестивал в Хасковски минерални бани. 
 
Зелено училище в курорта "Боровец" 
 
Празник на таланта - Карнобат 2014 
Представители от СИП "Музикално изкуство" с ръководител г-жа Елена Желева, СИП "Театрално студио" с ръководител г-жа Адриана Койчева и СИП "Да танцуваме заедно" с ръководител г-жа Траяна Господинова представиха достойно нашето училище в "Празник на таланта - Карнобат 2014". 
 
Световния ден на Земята
На 22 април - световния ден на Земята, СИП "Млад еколог" с ръководител г-жа Магдалена Кръстева проведе открито занятие, посветено на проблемите, свързани с глобалното затопляне и замърсяването на планетата. 
 
Празничен карнавал
Кампанията по приема за 2014/2015 г. в СОУ "Христо Ботев" започна с представянето на предстоящата Дейност 3 "Лятно училище - 2014" по проект Проект BG051PO001- 4.1.05-0135 "Различни, но заедно" чрез организирания от учители и възпитатели в начална училищна степен "Празничен карнавал". През цялата предваканционна седмица 24 - 28. март по коридорите и в празнично украсените класните стаи в начален курс сновяха приказни герои, които посрещаха с усмивки малките гости от детските заведения в града и техните родители. Посетителите също бяха в карнавални костюми. Още на входа те получаваха красиви маски, изработени от СИП "Приложна магия" и СИП "Палави боички" с ръководители г-жа Стаматка Димова и г-жа Гергана Ненчева. Почерпката бе осигурена от участващите в СИП "Сладкарство", с ръководител Красимира Желева и в СИП "Готварство", с ръководител Мария Иванова, които им поднесоха ароматни сладкиши. Така децата от детските градини в град Карнобат - "Славейче", "Иглика" , "Вълшебство" , "Мир" и "Яна Лъскова" се запознаха с обстановката, с бъдещите класни ръководители на първи клас г-ца Ваня Лолова, г-жа Елена Желева и г-жа Гергана Ненчева и истински се забавляваха с изпълненията на СИП "Музикално изкуство", СИП "Театрално студио" и СИП "Матрьошки". 
 
И през новата 2014 година занятията в СИП-овете по проекта продължават.
СИП "Сладкарство"
с ръководител Красимира Желева
СИП "Готварство"
с ръководител Мария Иванова
СИП "Градинарство"
с ръководител Иванка Лолова
СИП "Ако с мен играеш,
можеш много да узнаеш"
с ръководител Динко Христов
СИП "Театрално студио"
с ръководител Адриана Койчева
СИП "Матурата по БЕЛ - XII клас"
с ръководител Надежда Петкова
СИП "С интерактивни игри
да научим английски език"
с ръководител Денка Георгиева
СИП "Да танцуваме заедно"
с ръководител Траяна Господинова
СИП "Аз - фотографът"
с ръководител Мария Янева
СИП "Матрьошки"
с ръководител Мима Бенчева
 
В очакване на Коледа учениците от извънкласните форми на Дейност 4,
Дейност 5 и Дейност 6 подготвят своите изяви.
СИП "Театрално студио"
с ръководител Адриана Койчева
СИП "Да танцуваме заедно"
с ръководител Траяна Господинова
СИП "Матрьошки"
с ръководител Мима Бенчева
СИП "Музикално изкуство"
с ръководител Елена Желева
 
Ден на толерантността в СОУ "Христо Ботев"
На 13 ноември (сряда) учениците от СОУ "Христо Ботев" под мотото "Различни, но заедно" отбелязаха с интересни инициативи Деня на толерантността. Деца от различни етноси, облечени в носии, посрещнаха съучениците и преподавателите си на входа на училището с традиционни ястия от българската, турската, каракачанската и ромската кухня. Междучасията бяха озвучени с етническа музика, която въодушеви малки и големи да се включат в празника.
Учениците бяха изработили презентации, тематично свързани с Деня на толерантността, които през целия ден се излъчваха по училищната телевизия. Кулминацията на празника беше хорото, в което ръка за ръка деца и ученици от всички етноси обгърнаха сградата на СОУ "Христо Ботев" и засвидетелстваха любовта си към училището и толерантността си един към друг. За осъществяването на тази инициатива се погрижиха представителите на Ученическия парламент съвместно с преподавателите от Програмната комисия - Траяна Господинова и Денка Георгиева.
 
Ботевски ученици от „РАЗЛИЧНИ” етноси участват „ЗАЕДНО” в нов европейски проект
„Различни, но заедно” е проектът, който ще даде възможност на много ученици от различни етнически групи да развиват своите индивидуални заложби. Целта на проектното предложение е разширяване и обогатяване на извънкласните дейности в СОУ ”Христо Ботев”, като се създават условия за интегриране на децата в неравностойно социално положение – ученици от етническите малцинства и тези със специални образователни потребности. Участието им в извънкласните форми ще формира устойчив интерес към учебната среда и ще намали риска от отпадане.
Важен момент е създаването на позитивна нагласа за тези деца и техните семейства като хора, които имат потенциал за развитие, но се нуждаят от различни условия от сега съществуващите. Затова акцент в дейността на проекта е постоянната комуникация с родителите, които да подпомагат децата си при участието им в извънкласни форми.
Социализацията и интеграцията на децата от различни етнически малцинства се осъществява чрез следните дейности: Сформиране на екип, Публичност и информация, Лятно училище - 2014, Извънкласни форми в начален етап на образование, Извънкласни форми в прогимназиален етап на образование, Извънкласни форми в гимназиален етап на образование, Лятно училище – 2013.
В групите са включени 265 ученици в 9 извънкласни форми в начален етап, 4 в прогимназиален и 3 в гимназиален етап. В зависимост от възрастта и интересите си учениците са заявили участие в СИП-овете: „Аз и моето здраве”, „Готварство”, „Театрално студио”, „Градинарство”, „Музикално изкуство”, „Сладкарство”, „Палави боички”, „Приложна магия”, „Матрьошки”, „Аз - фотографът”, „С интерактивни игри да научим английски”, „Ако с мен играеш, можеш много да узнаеш”, „Искам да успея”, „Млад еколог”, „Матурата по БЕЛ - ХІІ клас”, „Да танцуваме заедно”, Лятно училище.
Разнообразието от дейности дава възможност на участниците да се включат там, където им е интересно и ще получат допълнителни знания.
Работата с общността и медиите е ключова за успешното реализиране на проекта. Дейностите се реализират от водещата организация СОУ ”Христо Ботев” с ръководители от педагогическата колегия.
 
 

 

Проект BG051PO001-4..1.05-0135 „Различни, но заедно” на СОУ „Христо Ботев” град Карнобат
Начало: 09.04.2013 г.
Край: 09.09.2014 г.
Продължителност на проекта: 17 месеца
Обща стойност на проекта: 123 185,67 лева
Обща цел: Разширяване и обогатяване на извънкласните дейности в СОУ “Христо Ботев”, развитие на индивидуалните заложби на учениците от различни етнически групи и изграждане на стойностни личности с богата ценностна система, чрез интегрирането им в българското училище и социализирането им в българското общество.


Специфични цели:
1. Формиране на разнообразни извънкласни форми, съобразени с интересите и възрастта на учениците от различни етнически групи.
2. Създаване на условия за интегриране на децата в неравностойно социално положение, учениците от етнически малцинства и тези със специални образователни потребности в училище, чрез включването им в извънкласни форми на обучение.
3. Родителите на учениците от малцинствени етнически групи да помогнат на децата си, чрез съдействие за участието им в извънкласни форми в училище и чрез подкрепа, за развитието на техните способности и интереси и за по-успешното им социализиране и интегриране в обществото.
4. Намаляване броя на застрашените от отпадане ученици и формиране у тях на устойчив интерес към учебната среда, чрез включването им в мероприятия и извънкласни дейности.
5. Социализация и интеграция на деца от различни етнически малцинства, чрез осъществяване на познавателни дейности в извън училищна среда.
Дейности по проекта:
Дейност 1: Сформиране на екип.
Дейност 2: Публичност и информация.
Дейност 3: Лятно училище – 2014.
Дейност 4: Извънкласни форми в начален етап на образование: СИП „Аз и моето здраве”, СИП „Готварство”, СИП „Театрално студио”, СИП „Градинарство”, СИП „Музикално изкуство”, СИП „Сладкарство”, СИП „Палави боички”, СИП „Приложна магия”, СИП „Матрьошки”.
Дейност 5: Извънкласни форми в прогимназиален етап на образование: СИП „Аз – фотографът”, СИП „С интерактивни игри да научим английски език”, СИП „Ако с мен играеш, можеш много да узнаеш”, СИП „Искам да успея”.
Дейност 6: Извънкласни форми в гимназиален етап на образование: СИП „Млад еколог”, СИП „Матурата по БЕЛ – XII клас”, Да танцуваме заедно”.
Дейност 7: Лятно училище - 2013.
В проекта „Различни, но заедно” ще бъдат включени над 260 ученици от СОУ „Христо Ботев” град Карнобат, като целевата група включва над 130 ученици от малцинствени групи.
Проектното предложение „Различни, но заедно” има за цел интеграцията на децата и учениците от етническите малцинства и на тези със СОП чрез решаване на специфични проблеми на целевата група:
1. Подпомагането на учениците белингви при подготовката им за най-сериозните изпити по Български език и литература – Национално външно оценяване след 7. клас и Държавния зрелостен изпит след 12. клас.
2. Практическата насоченост на извънкласните форми в начален етап цели да създаде конкретни естетични, музикални, танцови, етични, домакински и битови умения у учениците, свързани с бъдещото им социализиране в семейството и в обществото.
3. Провеждането на познавателни екскурзии в страната цели да постави участниците в целевата група в нова и различна от познатата им семейна и училищна среда.
4. Създаване на навици и модели за поведение в обществото, както и възможности за практикуване на български език в извънучилищна среда.